Mire kell vigyázni

Betontartály vásárlása nem kis kiadás, ezért alaposan át kell gondolni.

A piacon számos, a betontartályok-emésztőgödrök gyártására szakosodott cég található. Amikor vásárlásról döntünk az árat figyelembe kell venni – ha túl alacsony lesz, a tartály üzemeltetési költségei jelentősen nőnek. Főleg akkor, ha a tartályt magasabb talajvíz szintű terepen telepítik. Ehhez kapcsolódik a tartály gyakori ürítése, ami természetesen növeli a költségeket, amiből legnagyobb a tartály cseréje egy újra.

Amikor betontartályt telepítő céget választunk, ellenőriznünk kell, hogy a cég nehézgépekkel rendelkezik-e. E nélkül a cégek korlátozzák a vasalat mennyiségét, a falak vastagságát (vagy korlátozzák a súlyt), akár nagy hamutartalmú olcsóbb cementet is vásárolnak. A tartály súlyának csökkentése a szerelés árát is csökkenti. Ezek azonban csupán látszólagos megtakarítások, melyek üzemeltetés során a tartály sérüléséhez és annak következményeként cseréjéhez vezethetnek, ami természetesen magasabb költségeket jelent.

10m3 térfogatú helyesen kivitelezett tartály súlya kb. 10 tonna, a telepítéséhez tehát nehézgépek szükségesek, ideértve a darut is. Megfelelően elkészített és telepített tartály tizennéhány évig szolgál és üzemeltetése nagyobb, pl. a talaj- ill. esővizek gyakori ürítésével kapcsolatos költségekkel nem jár.